Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Εξαρθρώθηκε σπείρα διαδικτυακών εγκληματιών

Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Διεύθυνση δήλωσε ότι μια σπείρα διαδικτυακών εγκληματιών έχει μολύνει εκατομμύρια υπολογιστές με ransonmware, για να αποσπάσει εκατομμύρια δολάρια από τους χρήστες, πιθανότατα σε 30 χώρες. Η Europol ανακοίνωσε στη Μαδρίτη, ότι οι επιτιθέμενοι μεταμφιέζονταν σε αστυνομικούς (στο διαδίκτυο) και μέσω ενός ιού, έλεγαν στα θύματα ότι έχουν εμπλακεί σε παράνομες διαδικτυακές δραστηριότητες και θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο, για να ξεκλειδώσουν τους υπολογιστές τους.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εντόπισαν μέχρι 48 παραλλαγές του ιού, ο οποίος εγκαθίσταται από μόνος του, συνήθως, ξεγελώντας τους χρήστες να κατεβάσουν ένα κακόβουλο εκτελέσιμο αρχείο μέσω μηνυμάτων κοινωνικής μηχανικής.
Η συμμορία απαιτούσε πρόστιμο £100, όπου τουλάχιστον το 3% των θυμάτων το είχε καταβάλει, δήλωσε ο διευθυντής της Europol, Rob Wainwright σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη, σύμφωνα με το Reuters.
Ο ύποπτος ως αρχηγός της σπείρας – ένας 27χρονος Ρώσος – συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Δεκέμβριο, δήλωσε ο Francisco Martinez, γραμματέας κρατικής ασφάλειας της Ισπανίας.
Άλλοι δέκα ύποπτοι, μεταξύ των οποίων έξι Ρώσοι, δύο Ουκρανοί και δύο Γεωργιανοί, συνελήφθησαν στην Costa del Sol της Ισπανίας, ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός στις ακτές της Μεσογείου.
Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, αφού μόλυνε περίπου 20.000 υπολογιστές σε έξι χώρες. Το δίκτυο πιθανότατα εξαπλώθηκε σε 30 χώρες, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η Ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι έχει λάβει περισσότερα από 750.000 ερωτήματα από χρήστες που αναζητούν συμβουλές για το πώς να ξεκλειδώσουν τους υπολογιστές τους.http://www.trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου