Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Εγκαίνια καρναβαλικού κέντρου στην αγορά Αργύρη


Στην Αγορά Αργύρη θα χτυπά από το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου η καρδιά του Πατρινού Καρναβαλιού με τα εγκαίνια του Καρναβαλικού Κέντρου που θα πραγματοποιήσει στις...
20.30 η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας».

Ένα αίτημα και μια αναγκαιότητα πολλών χρόνων για το Πατρινό Καρναβάλι είναι πλέον γεγονός. Το Πατρινό Καρναβάλι βρήκε πλέον τη στέγη του σε έναν σύγχρονο χώρο στην καρδιά της πόλης με όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στη φυσιογνωμία του αλλά και με όλες τις λειτουργίες και τις προδιαγραφές ενός νέου και μοντέρνου κτιρίου.

Στόχος της Κοινωφελούς Επιχείρησης είναι η δημιουργία ενός μόνιμου χώρου που θα προβάλει και θα αναδεικνύει το Πατρινό Καρναβάλι, και ο οποίος θα λειτουργεί και θα έχει ζωή καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Και προς την κατεύθυνση αυτή το Καρναβαλικό Κέντρο στην Αγορά Αργύρη είναι το πρώτο βήμα, αφού η λειτουργία του θα επεκταθεί και εκτός καρναβαλικής περιόδου, μέχρι τον Ιούνιο.

Στο Καρναβαλικό Κέντρο και στους χώρους του παρουσιάζεται η φυσιογνωμία του Πατρινού Καρναβαλιού, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το υπεραιωνόβιο αυτό θεσμό και η διαδρομή που ακολούθησε έως ότου διαμορφωθεί, μέσα από τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες των καιρών.

Στο Καρναβαλικό Κέντρο, χώρο και σημείο αναφοράς του Πατρινού Καρναβαλιού, οι Πατρινοί και επισκέπτες θα μπορούν να έχουν μια αναλυτική εικόνα για το πρόγραμμα του Πατρινού Καρναβαλιού 2013 και για τις τρέχουσες εκδηλώσεις, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να αποκτήσουν μια σφαιρική και συγκροτημένη εικόνα της Ιστορίας και της φυσιογνωμίας του Πατρινού Καρναβαλιού με φωτογραφικό, αρχειακό υλικό, προβολές οπτικού υλικού, βραβευμένες στολές πληρωμάτων και πολλές πληροφορίες για το χαρακτήρα της μεγάλης γιορτής της πόλης.

Από την είσοδο του επισκέπτη στο Καρναβαλικό Κέντρο, αναδεικνύονται οι πτυχές του Πατρινού Καρναβαλιού ξεκινώντας από την ιστορική αναδρομή και ένα γοητευτικό οδοιπορικό στο χρόνο. 

Η ιστορία και το παρόν της μεγάλης γιορτής της Πάτρας ξετυλίγονται στα μάτια του επισκέπτη.

Το χθες υποστηρίζεται μέσα από την περιήγηση του επισκέπτη στις διάφορες θεματικές ενότητες της μόνιμης έκθεσης: «Άρματα και Καρναβαλικό Εργαστήρι», «Στολές και Δημιουργίες Πληρωμάτων», «Κρυμμένος Θησαυρός», «Καραγκιόζης και Καρναβάλι» και αναφορές σε όλες τις καταξιωμένες εκδηλώσεις που απαρτίζουν τον βασικό κορμό του Πατρινού Καρναβαλιού (Καρναβάλι των Μικρών, Τσικνοπέμπτη, Μπουρμπούλια, Σοκολατοπόλεμος, Παρελάσεις, Τελετή Λήξης κλπ.

Επίσης θα γίνονται προβολές αρχειακού υλικού, ενώ σε καθημερινή βάση θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ειδικά για το Πατρινό Καρναβάλι ο Παναγιώτης Φαφούτης. Στο ντοκιμαντέρ επιχειρείται μια ολοκληρωμένη καταγραφή όλων των δράσεων και των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού, και δίνεται μια συγκροτημένη και αντιπροσωπευτική εικόνα του κατασκευαστικού μέρους που συντελείται στο Καρναβαλικό Εργαστήρι για τα άρματα και τις κατασκευές του Δήμου και στις αποθήκες του ΑΣΟ για τα πληρώματα. Πρόκειται για μια εκλεκτή παραγωγή, που θα αποτελέσει από εδώ και στο εξής ένα χρήσιμο εργαλείο για την προβολή του Πατρινού Καρναβαλιού και εκτός τοπικών συνόρων.

Το υλικό που περιλαμβάνει η έκθεση, προέρχεται από το αρχείο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας», τα ψηφιοποιημένα αρχεία του Δήμου Πατρέων - που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των έργων «Στο Φακό της Ιστορίας» και «Ψηφιοποίηση Πατρινού Καρναβαλιού» - και από υλικό ιδιωτών.

Στο Καρναβαλικό Κέντρο θα υπάρχει το επίσημο πωλητήριο των αναμνηστικών προϊόντων του Πατρινού Καρναβαλιού, όπου θα διατίθενται επίσης η Patras Carnival Card, τα πιστοποιημένα αυθεντικά τοπικά προϊόντα του Πατρινού Καρναβαλιού 2013, εκδόσεις βιβλίων για το Πατρινό Καρναβάλι κλπ. 

Παράλληλα θα είναι χώρος ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών και των επισκεπτών για το Πατρινό Καρναβάλι μένοντας ανοιχτός από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Στόχος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» είναι να πραγματοποιούνται στο Καρναβαλικό Κέντρο εκδηλώσεις, συζητήσεις, ημερίδες και δράσεις σχετικές με το Πατρινό Καρναβάλι όχι μόνο κατά τη διάρκεια της καρναβαλικής περιόδου. 

Εκεί θα λειτουργήσει και η έκθεση στολών του Πατρινού Καρναβαλιού 2013, που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαρτίου. Τέλος στο Καρναβαλικό Κέντρο θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των πληρωμάτων του Κρυμμένου Θησαυρού.

Συντονιστής στην εκδήλωση των εγκαινίων του Καρναβαλικού Κέντρου θα είναι ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μάγνης, ενώ το απαραίτητο καρναβαλικό τόνο θα δώσει η μεταμφιεσμένη Μπάντα του Δήμου Πατρέων παιανίζοντας αποκριάτικα τραγούδια και σκοπούς. 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου