Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

OAEΔ: νέο πρόγραμμα για 45.000 ανέργους έως 29 ετών!

Ποιο είναι το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 45.000 ανέργους έως 29 ετών; Ποια είναι η διαδικασία του προγράμματος του ΟΑΕΔ;Πρόγραμμα κατάρτισης νέων ανέργων σε μια μεγάλη γκάμα κλάδων απ” όλο το φάσμα της οικονομίας, ετοιμάζεται να προκηρύξει έως το τέλος Φεβρουαρίου το υπουργείο Εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ.

Το νέο πρόγραμμα ονομάζεται «Επιταγή Εισόδου», αφορά 45.000 ανέργους ηλικίας έως 29 ετών και η επιλογή τους θα γίνεται μέσω του ισχύοντος συστήματος μοριοδότησης με την εποπτεία του ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα έχει δύο σκέλη: 

στο πρώτο σκέλος θα δίνεται η δυνατότητα στους ανέργους να καταρτιστούν επαγγελματικά στον τομέα για τον οποίο έχουν επιλεγεί, λαμβάνοντας ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 400 έως 460 ευρώ τον μήνα. Η διάρκεια φοίτησης κυμαίνεται ανάλογα με τον κλάδο απασχόλησης (π.χ. τουρισμός, αγροτοδιατροφικός τομέας, μεταποίηση κλπ.) και φτάνει έως και 5 μήνες.

Στη συνέχεια, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα αναλάβουν την πρακτική εκπαίδευση αυτών των νέων, και ενδεχομένως να τους προσλάβουν και να τους εντάξουν στο μόνιμο προσωπικό τους.

Η διαδικασία του προγράμματος του ΟΑΕΔ: 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνεργοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση προς τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα κατάρτισης.

Ο Οργανισμός με βάση τις αιτήσεις που θα υποβληθούν και τη μοριοδότηση που έχει θεσπίσει (κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια), θα επιλέξει όσους θα φοιτήσουν για να αποκτήσουν επιπλέον εξειδίκευση σε Κέντρα Εκπαιδευτικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

Μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος κατάρτισης, οι νέοι θα επιλεγούν από επιχειρήσεις, οι οποίες επίσης έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, για να περάσουν ένα διάστημα πρακτικής εκπαίδευσης σε αυτές, που υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται από τρεις έως τέσσερις μήνες.

Στο διάστημα αυτό οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με τις ίδιες αποδοχές που εισέπρατταν για την κατάρτισή τους και θα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη εξειδίκευση.

Παράλληλα, θα επιδοτείται η παραμονή τους στην επιχείρηση με 5 ευρώ ημερησίως, με στόχο να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλιστικών τους εισφορών προς το Ταμείο τους. Επιδίωξη των υπευθύνων είναι η επιχείρηση, με την ολοκλήρωση της πρακτικής εκπαίδευσης, να προσλαμβάνει τελικά τους νέους εργαζομένους και να τους εντάσσει στο μόνιμο προσωπικό της.

http://topeiraxtiri.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου