Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Φρένο από Interpol στην παράνομη αλιεία


Φρένο από Interpol στην παράνομη αλιείαΕχουμε διαπιστώσει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της παράνομης αλιείας στον πλανήτη;
Τα νούμερα είναι τόσο… ανατριχιαστικά, που θορύβησαν ακόμα και τα υψηλότερα κλιμάκια της διεθνούς αστυνομίας. Η Interpol ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής μονάδας με την ονομασία Scale (που σημαίνει… «λέπι»!) για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας, η οποία εκτός από παράνομος τρόπος πλουτισμού είναι κυρίως μία βραδυφλεγής βόμβα στην περιβαλλοντολογική ισορροπία.
Η παράνομη αλιεία αντιστοιχεί περίπου στο 20% της παγκόσμιας αλιείας. Δηλαδή το ένα ψάρι στα πέντε που καταναλώνουμε έχει αλιευθεί παράνομα κι ενδεχομένως έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι παράνομοι αλιείς φυσικά δεν ενδιαφέρονται ούτε για το ότι με τις μεθόδους τους (δυναμίτη κτλ.) μπορούν να αφανίσουν ολόκληρα κοπάδια, συμπεριλαμβανομένων και νεογνών, ίσως και να εξαφανίσουν από τον πλανήτη σπάνια είδη ψαριών και άλλων ειδών της θαλάσσιας ζωής. Κι όλα αυτά κυριολεκτικά για μια χούφτα δολάρια, αφού η παράνομη αλιεία ευδοκιμεί κυρίως σε κοινωνίες όπου η έννοια του τοπικού χρήματος έχει απαξιωθεί τελείως.
Φρένο από Interpol στην παράνομη αλιείαΗ υπηρεσία Scale στο πρόγραμμα περιβαλλοντικού εγκλήματος της Interpol. H διεθνής αστυνομία αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και σ’ αυτόν τον τομέα επειδή υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις ότι το οργανωμένο έγκλημα δραστηριοποιείται και στη μαύρη αγορά αλιείας, κυρίως σε σπάνια είδη θαλασσινών ή και προστατευόμενα ακόμα, τα οποία έχουν τεράστια ζήτηση σε συγκεκριμένες χώρες και πληρώνονται αδρά.
Το ακριβές μέγεθος του προβλήματος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Οι έρευνες, όμως, δείχνουν ότι η παράνομη αλιεία αντιστοιχεί γύρω στο ένα πέμπτο του συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχεί σε 26 εκατομμύρια τόνους ψαριών το χρόνο (!) με μέσο όρο αξίας περίπου 25 δις δολαρίων! Μια αγορά που υπερβαίνει κατά πολύ τον… τζίρο άλλων τομέων. Η παράνομη αλιεία, επίσης, ευθύνεται για επιπτώσεις όχι στους πληθυσμούς των ψαριών στις θάλασσες αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, όπως .χ. στη Σομαλία όπου πολλοί ψαράδες στράφηκαν στην πειρατεία όταν οι παράνομοι αλιείς κατέστρεψαν τις βάρκες τους.  http://www.flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου